Alles wat je moet weten over noppenfolie

Noppenfolie als verpakkingsoplossing

Noppenfolie is een veelgebruikte verpakkingsoplossing omdat het zeer veelzijdige en praktische verpakkingseigenschappen heeft. Noppenfolie is sterk genoeg om zware, volumineuze producten te beschermen en toch soepel genoeg om de kleinste, meest delicate onderdelen te bedekken. Knip verschillende maten noppenfolie naar gelang de grootte van het te verpakken product. We gaan verder in op wat noppenfolie is, waar je het voor gebruikt en wat de voordelen zijn van bubbelfolie.

Alles wat je moet weten over noppenfolie

Verschillende soorten bubbeltjesplastic

Noppenfolie wordt ook wel bubbeltjesplastic genoemd. Het folie is doorzichtig met heel veel kamertjes waar lucht in zit. Daarom wordt het ook wel luchtkussenfolie genoemd. Welke naam je er ook aangeeft, het bubbeltjesplastic is erg flexibel en biedt naast een hoge beschermingswaarde, ook een hoge isolatiewaarde.

Om deze reden kan je het folie voor diverse toepassingen gebruiken en in verschillende branches. Zoals bij een verhuizing om de delicate voorwerpen netjes beschermd te verpakken, als ook voor webshops om de producten veilig in te verpakken voordat het de verpakkingsdoos in gaat.

Er zijn verschillende soorten bubbeltjesplastic, zoals:

  • Standaard noppenfolie welke bestaat uit twee lagen. Een enkele laag die voor normaal gebruik geschikt is en een dubbele laag voor zwaardere voorwerpen.
  • Geëmailleerd noppenfolie zijn vellen die met folie gelamineerd zijn om temperatuur gecontroleerd verpakken mogelijk te maken. De thermische kwaliteit regelt de temperatuur van de producten erin en beschermt gevoelige goederen tegen beschadiging. Deze lichte en vochtbestendige wikkel wordt gebruikt voor het verpakken van exotische levensmiddelen, documenten en schilderijen.
  • Schuimplastic bubbelpapier biedt extra bescherming van goederen. De verpakkingsrol is met schuim gelamineerd om een extra kussen te geven aan delicate voorwerpen die tijdens het vervoer speciale zorg nodig hebben.
  • Antistatisch noppenfolie is speciaal ontwikkeld voor elektronische producten. Dit bubbeltjesfolie beschermt elektrische voorwerpen tegen ophoping van statische elektriciteit en waarborgt de veiligheid van de voorwerpen. De kleur van deze rollen folie is roze, wat voor mensen gemakkelijk te herkennen is.

Hoe gebruik je bubbelfolie?

Bubbelfolie wordt op een handige rol geleverd. Leg eerst het product op een vlakke ondergrond. Pak de rol bubbelfolie en knip voldoende af om het voorwerp meer dan eens helemaal te bedekken. Als je kostbare of ongelooflijk breekbare bezittingen inpakt, is het beter royaal te zijn met de rol bubbelfolie.

Zorg ervoor dat je het noppenfolie neerlegt met de luchtbellen naar boven. De ene kant van het luchtkussenfolie heeft een geheel vlakke kant, en de andere kant bevat alle bubbels. De veelgemaakte fout, die je moet vermijden, is het voorwerp in te pakken met de luchtbellen aan de buitenkant en het platte vlak tegen het product. Hoewel dit een klein deel van het voorwerp opvangt, wordt bubbelfolie er niet ten volle door benut.

Nadat je het folie hebt geknipt, leg je het voorwerp boven op het noppenfolie. Het moet aan de bubbelzijde van het bubbeltjesplastic liggen, want de bubbels dienen als kussens voor het voorwerp. Elke luchtbel bevat een luchtzakje die het voorwerp beschermt als het tijdens het vervoer wordt omgestoten.

Als het voorwerp goed verpakt is, omsluiten de bubbels het voorwerp volledig en beperken zo eventuele schade. Indien de bubbels aan de buitenkant zitten en het in direct contact komt met scherpe voorwerpen, dan knappen de bubbels. Hierdoor valt een flinke bescherming weg, en dat is niet de bedoeling. Wikkel tenslotte het noppenfolie meerdere keren om het voorwerp heen en plak het vast met tape.

Bescherming verpakkingsmateriaal

Voordelen van luchtkussenfolie

Luchtkussenfolie, zoals noppenfolie ook wel genoemd wordt, is een veelgebruikte en economische vorm van opvulling voor een pakketverzending. Met de juiste hoeveelheid luchtkussenfolie worden producten tegen beschadiging beschermd. Je kan de verzenddoos ook nog opvullen met opvulmateriaal, zodat het in noppenfolie verpakte voorwerp niet te veel kan schuiven tijdens de verzending.

Noppenfolie is duurzaam genoeg om zware, volumineuze producten te beschermen en flexibel genoeg om delicate onderdelen te beschermen. De beschermfolie is geschikt voor veel toepassingen, omdat het veerkrachtig en aanpasbaar is. Als de cellen lucht lekken, zijn de bubbels tijdens de verzending nutteloos. Controleer altijd de bubbeltjes van een rol bubbelfolie die al lang op voorraad liggen op lekken.

#1 Biedt uitstekende isolatie tegen stoten

Bubbelplastic heeft als voornaamste functie de producten tijdens het vervoer veilig te houden. Vrachtvervoer gaat helaas meestal gepaard met ruwe behandeling of hobbels in de weg, daarom beschermen verzenders, zoals webshops, de goederen met noppenfolie. De verzegelde luchtbellen vormen een flexibel maar duurzaam kussen, dat een stevige barrière vormt tegen stoten. Wanneer het product in meerdere lagen gewikkeld is en gecombineerd wordt met een duurzame kartonnen verzenddoos (eventueel opgevuld met opvulmateriaal), kan het goederen zeer goed beschermen tijdens het transport.

#2 Herbruikbaar materiaal

Bubbelplastic kan hergebruikt worden, tenzij het onbeschadigd is. Zolang de meeste bubbels intact zijn, kan je het noppenfolie opnieuw gebruiken om goederen tijdens het vervoer te beschermen. Bubbeltjes verpakking is een milieuvriendelijkere optie dan andere soorten verpakkingen die moeilijk opnieuw te gebruiken zijn. Ook voor de retourzendingen kan het bubbeltjesfolie hergebruikt worden (mits de bubbels intact zijn).

#3 Lichtgewicht & kostenbesparend bubbelplastic

Bubbelplastic is een van de lichtste opvulverpakkingen. Het is hoofdzakelijk gevuld met lucht en een paar lagen ultra-lichtgewicht plastic voor duurzaamheid. Dat maakt het tot een serieus lichtgewicht verpakkingsmateriaal dat zich kan vertalen in besparingen op de verzendkosten, vooral bij verzending in bulk. Minder verpakking betekent immers minder verzendkosten per gewicht en mogelijk lagere brandstofkosten bij verzending van grote hoeveelheden goederen.

#4 Uiterst veelzijdig in gebruik

Noppenfolie kan elke soort lading isoleren en beschermen. Je kunt het met een schaar in bijna elke gewenste vorm knippen. De grote vellen zijn namelijk flexibel en buigzaam, waardoor je ladingen met vreemde vormen effectief kunt verpakken en beschermen. Kortom, je kan het in alle vormen kneden die je wilt. Gebruik verpakkingstape om het noppenfolie goed vast te maken.

Toepassingen van bubbeltjes plastic

Het doorzichtige bubbeltjes plastic is verpakkingsmateriaal dat je kan gebruiken om breekbare producten in te verpakken. De bubbels hebben met lucht gevulde halve bollen die als opvulmiddel dienen voor delicate voorwerpen. Bubbeltjes plastic kan je online kopen bij Easypack Verpakkingen en wordt op een handige rol geleverd.

Bubbeltjes plastic kan je gebruiken voor breekbare producten zoals porselein, glazen en spiegels. Ook kunstwerken zoals schilderijen, beeldjes en vazen vallen in de categorie breekbare voorwerpen. Ze zijn breekbaar en kwetsbaar voor beschadiging. Daarom wordt noppenfolie aangeraden als verpakkingsfolie om de beste bescherming te bieden.

Maar ook voor gevoelige voorwerpen, zoals elektronica en elektrische producten. De onderdelen moeten vaak beschermd worden tegen statische elektrische lading. Door deze producten in een antistatisch noppenfolie te wikkelen zijn ze veilig. Doordat het materiaal niet statische oplaadbaar is, veroorzaakt het ook geen statische ontlading. Statische ontlading kan wel voorkomen bij gewone statische oplaadbare plastics.

Met de toename van e-commerce winkels kan tegenwoordig iedereen zijn meubels online kopen. De online winkels zorgen ervoor dat het product, hoe klein ook, ongeschonden bij de klant aankomt. Om beschadiging van de producten te voorkomen, wikkel je de meubels in bubbelplastic. Denk hierbij aan glazen tafelbladen of kastdeuren. Deze meubelstukken zijn meestal bedekt met verschillende lagen luchtbelverpakking om ze tijdens het vervoer tegen trillingen en stoten te beschermen.

Meer weten over opvulmaterialen?

Wil je meer weten over de opvulmaterialen? Easypack biedt meerdere soorten noppenfolie aan, welke op een handige rol verpakt zijn. Eenvoudig kan je het bubbeltjesplastic van de rol nemen en het voorwerp in verpakken. Mocht je meer informatie willen over onze beschermingsmaterialen, zoals bubbelfolie, wikkelfolie en opvulmateriaal? Neem dan gerust contact met ons op. Je kan de verschillende verzenddozen en verpakkingsmaterialen online in de webshop bestellen van Easypack Verpakking. 

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over luchtkussenfolie, verzenddozen, labels, verzendzakken, bubbel envelop of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren en bedrijven. Zoals ons blog met 4 redenen waarom enveloppen belangrijk zijn of Noppenfolie als verpakkingsoplossing.

Alles wat je moet weten over noppenfolie