Het verschil tussen labels en etiketten

Wat is het verschil tussen labels en etiketten

Labels, etiketten en stickers zijn allemaal termen die door elkaar gebruikt worden. Maar er zit toch een degelijk verschil tussen deze producten. Wat is het verschil tussen labels en etiketten? En waarvoor en wanneer gebruik je een etiket of label. We leggen de verschillen uit en geven je ook tips waardoor jij de beste soort labels of etiketten kiest.

Het verschil tussen labels en etiketten

Wat is een label?

Een label hier, een sticker daar en een etiket om het geheel af te maken. Labels komen in alle industrieën voor. Detailhandel, logistiek, gezondheidszorg en evenementen zijn maar enkele van de vele industrieën waar je labels en etiketten tegenkomt. We hebben echter gemerkt dat de termen label, etiket en sticker, terecht of onterecht, vaak door elkaar gebruikt worden. Dat dit het geval is, is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Het zijn eigenlijk allemaal labels, echter zijn de eigenschappen, kenmerken en toepassingen sterk verschillend.

Als we kijken naar de omschrijving van wat is een label of etiket dan kan je zeggen dat het relatief kleine dragers van papier, plastic of textiel zijn welke wisselende informatie geven.

Er zijn echter belangrijke verschillen. Een label hoeft bijvoorbeeld niet altijd te kleven, terwijl een etiket en een sticker dat wel altijd doen. Daarbij heeft een etiket weer meer mogelijkheden voor bedrukking en personalisatie dan een sticker. Een sticker is dus eigenlijk altijd een label, maar andersom niet. Als we het zo omschrijven klinkt het best verwarrend en ingewikkeld, maar dat is het niet. We gaan verder in op de verschillen tussen labels en etiketten.

Etiket versus label

Tussen een etiket en een label zit een verschil. Door middel van een aantal voorbeelden lichten we de verschillen nader toe.

labels easypack

Label:

Een mooi voorbeeld van een label is de kofferlabel waar je jouw naam, adres en telefoonnummer op schrijft, voor het geval je koffer tijdens de vliegreis zoekraakt. Via de informatie op de kofferlabel kan de luchthaven jou contacteren. Een ander voorbeeld zijn de sleutel labels, waar je informatie op schrijft van de soort sleutel. Bijvoorbeeld de sleutel voor de garage, werkkamer of kelder. Dit zijn goede voorbeelden van labels, want het kleeft niet en je kunt er wat op schrijven als je dat wilt. Andere voorbeelden zijn natuurlijk de verzend labels, welke je gebruikt om op pakketten en verzenddozen te plakken. En de kledinglabels, label met eigen tekst en polsbandjes.

Etiketten

A4-verzendetiketten-2-per-vel-100-stuks-210-mm-x-148-mm-510x510Etiketten plak je onder andere op verzenddozen, verpakkingsmaterialen of enveloppen. Een verzendetiket (ook wel verzend labels genoemd) plak je bijvoorbeeld op een brievenbusdoos en bevat specifieke informatie over dat pakketje en de adresgegevens. Productetiketten dragen unieke informatie over het product. Andere voorbeelden zijn etiketten voor voedsel en drank, veiligheidsinstructies en prijskaartjes.

Stickers

Het verschil met een sticker is dat deze vaak een samenhangende boodschap heeft. Voorbeelden zijn ‘in de bonus’ stickers, stickers ter promotie van evenementen, waarschuwingsstickers en vloerstickers. Of de prachtige sticker die je op de lagere school kreeg omdat je goed je best had gedaan.

Stickervellen

Als laatste benoemen we ook de stickervellen. Dit zijn meestal A4 stickervellen die middels een snijlijn opgedeeld zijn in etiketten van klein of groot formaat. Stickervellen worden doorgaans gebruikt om adresgegevens op te printen, waarna je het etiket op de verzenddoos of envelop plakt.

Belangrijkste verschillen tussen labels en etiketten

De belangrijkste verschillen tussen labels en etiketten is de variatie van de informatie die vermeld staat. En het wel of niet kleven (plakken) van het product. De derde factor is de intelligentie. Je kan zowel een label als etiket voorzien van RFID en NFC technologie, waardoor je deze bijvoorbeeld kan volgen (traceren) of bij een toegangscontrole kan inzetten.

Gebruik je een label, etiket of sticker?

Weet je niet precies wat je moet gebruiken? Een label, etiket of sticker? Easypack Verpakkingen helpt je graag op weg bij het kiezen van het juiste soort en geeft je daarom 7 tips.

1. Doel:
Denk goed na over het doel waarvoor je de etiketten of labels wilt gebruiken. Alleen om een duidelijke boodschap over te brengen of voor informatieverstrekking over een product? Lettertapes worden bijvoorbeeld gebruikt om thuis potten met voedingsmiddelen van een naam te voorzien of ordners te voorzien van een label. Maar elektriciens gebruiken lettertapes om het onderscheid van de verschillende stroomdraden aan te geven. Bij het doel kan ook de intelligentie bepaling van belang zijn.

2. Omgevingsinvloeden:
Bij het gebruik van een label of etiket zijn invloeden van buitenaf ook belangrijk om over na te denken. Wat voor omgevingsinvloeden zullen de etiketten moeten doorstaan? Bijvoorbeeld vochtigheid, warme of koude temperaturen, stof en licht. Dymo labels die thermisch geprint worden zijn bijvoorbeeld bestand tegen vochtig weer. Daarom zullen dymo labels niet gelijk vlekken als er een paar regendruppels op vallen, waardoor het adres onleesbaar wordt. Thermische labels zijn bij Easypack verkrijgbaar voor Dymo, Brother en Zebra printers. Of gebruik een lettertape om goederen te coderen en te etiketteren, waarbij de tape is gelamineerd en daardoor tegen kou en hitte kan en waterbestendig is.

3. Materiaalkeuze
Aan welk materiaal geef je de voorkeur: papier, textiel of plastic? Voor adressering van verzenddozen worden altijd papieren stickers, labels of etiketten gebruikt met een lijmlaag.

4. Bevestiging:
Wil je dat het label ergens aan blijft kleven of mag het juist niet plakken? Hierbij speelt ook de ondergrond een rol.

5. Informatie
Welke informatie komt er op de label of het etiket te staan? Komt er een barcode op, NAW-gegevens en een logo? Moeten de kleine lettertjes ook goed leesbaar zijn? De informatie die op de labels of etiketten worden geprint beïnvloeden vervolgens ook de keuze van de printer.

6. Kleuren
Wil je zwart-wit, één kleur of full color etiketten of labels? Wil je een witte ondergrond met zwarte letter of juist andersom.

7. Afdrukken

Wil je labels laten bedrukken of heb je zelf een labelprinter, zoals een Brother of Dymo labelprinter. De labels voor deze merk printers koop je overigens eenvoudig online bij Easypack. 

Sticker labels bestellen bij Easypack

Door deze zeven tips in je besluitvormingsproces te betrekken, is de kans aanzienlijk groter dat je gelijk de goede keus maakt voor sticker labels bestellen bij Easypack. Mocht je nog vragen hebben over labels bestellen, dan kan je natuurlijk altijd contact op nemen met de klantenservice van Easypack Verpakkingen.

Meer informatie over labels kopen

Wil je meer informatie ontvangen over de juiste labels kopen? Zoals de genoemde Brother labels of A4 etiketten? Neem dan zeker contact op met Easypack, de specialist in verpakkingsmaterialen, labels en verzenddozen. Bij Easypack Verpakkingen kan je alle soorten verzenddozen bestellen in de online winkel, welke je kan voorzien van de verschillende soorten labels. Kom alles te weten over waarom en welke verzenddozen gebruiken.

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over verzenddozen, labels etiketten, verzendzakken of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren en bedrijven. 

Het verschil tussen labels en etiketten