Kartonnen enveloppen of dozen kiezen?

Wanneer kies je voor kartonnen enveloppen of dozen als verpakking

Heb je een webwinkel, dan sta je voor de keuze om kartonnen enveloppen of dozen te gebruiken als verzendmateriaal. Als het gaat om het verzenden van je producten is het belangrijk om altijd de juiste soort verpakking te kiezen.

kartonnen enveloppen

Daarbij moet je rekening houden met bepaalde factoren, zoals prijs, grootte en duurzaamheid. Overweeg daarom goed de opties van kartonnen enveloppen of kartonnen doosjes, je wilt namelijk geen verspillende of een milieuonvriendelijke keuze maken bij het verzenden van je producten.

Je moet het juiste verpakkingsmateriaal kiezen om je producten tijdens het transport veilig te houden. Deze beslissing is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ja, het komt erop neer of je elke aankoop in verzenddoos of in een envelop verstuurt. Er zijn echter tientallen variaties binnen deze twee categorieën.

Houd het volgende in gedachten om te bepalen of kartonnen enveloppen of dozen de beste verpakking zijn voor je producten.

Wat voor soort webshop verpakkingsmateriaal kopen?

Zoals eerder gezegd zijn er een reeks opties als het aankomt op verpakkingsmateriaal kopen:

 • Moet je gewatteerde of niet-gewatteerde enveloppen gebruiken als je die gebruikt?
 • Hoe groot moet de kartonnen verzenddoos zijn?
 • Moet je proberen geld te besparen door standaard materialen te gebruiken?
 • Zijn de hogere kosten van merkverpakkingen gerechtvaardigd?
 • Zijn kartonnen brievenbusdoosjes de juiste optie of volstaan verzendzakken?
  .

Dit zijn slechts enkele van de opties die je ter beschikking staan. In ons blog bespreken we alles wat je moet weten over kartonnen enveloppen en verzenddozen voor je webwinkel.

Waarom kartonnen enveloppen gebruiken?

kartonnen enveloppen

Kartonnen enveloppen zijn een kosteneffectieve verpakkingsoptie vergeleken met dozen als je kosten wilt besparen. Enveloppen nemen ook minder ruimte in beslag, waardoor de opslag- en inkomende verzendkosten lager blijven. Omdat kartonnen enveloppen geen extra tape nodig hebben of in elkaar gezet moeten worden zoals dozen, zijn de arbeidskosten voor het inpakken ook lager.

Als je verzendenveloppen gebruikt, kun je gewone of gewatteerde enveloppen met noppenfolie bestellen om breekbare voorwerpen veilig te houden. Als je producten verzendt zoals linnengoed, kleding of andere zachte voorwerpen, dan zijn gewone enveloppen een goede verpakkingskeuze. Als je echter breekbare voorwerpen verzendt, zoals dvd’s, cd’s of sieraden, dan moet je die in bubbeltjes enveloppen doen. Deze enveloppen bieden demping om de kans op schade te verkleinen.

Waarom kartonnen dozen kopen?

Kartonnen dozen bieden een milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal dat gerecycled wordt, wat een belangrijke eigenschap is voor veel hedendaagse consumenten. Het gebruik van deze dozen bied je een manier om voorwerpen op een creatieve manier in te pakken, zoals met pakpapier, bubbelfolie, noppenfolie, schuimkussentjes of luchtkussens.

Wanneer kies je voor kartonnen dozen kopen in plaats van verzendenveloppen? Je gebruikt verzenddozen als je zware artikelen verzendt, omdat stevig karton je artikel veilig houdt. Dozen zijn ook een goede optie als je zeer breekbare voorwerpen verzendt, zoals glaswerk. Als je kartonnen dozen kiest, zorg er dan voor dat je de juiste soort doos en grootte kiest. Vermijd grote kartonnen dozen die te groot zijn voor je producten, want dit kan het risico op schade verhogen of leiden tot hogere verzendkosten.

Karton enveloppen voor het verzenden van producten

Hieronder volgen enkele voordelen van het gebruik van karton enveloppen in plaats van Amerikaanse vouwdozen:

 • De materialen zijn op zichzelf minder duur.
 • Het gebruik van karton enveloppen bespaart geld op opslag en verzending omdat ze minder ruimte in beslag nemen.
 • In tegenstelling tot dozen hebben enveloppen (meestal) geen montage of verpakkingstape nodig, zodat je geld bespaart op arbeid en een hogere verzendingsoutput.
 • Omdat enveloppen veelzijdig zijn, kun je hetzelfde formaat envelop gebruiken voor verschillende bestellingen.
 • Karton enveloppen zijn vanwege hun beperkte capaciteit het meest geschikt voor lichte en robuuste artikelen, zoals kleding en sieraden.
 • Stevige kartonnen enveloppen vormen de perfecte vervanging voor bubbeltjes enveloppen.
 • Kies je voor een brievenbus envelop, dan hoeft de ontvanger niet thuis te zijn.
  .

Enveloppen met bubbelplastic of stevige enveloppen?

Bescherm je producten met opvulmateriaal kartonnen enveloppen

Een van de meest essentiële beslissingen die je moet nemen, wanneer je enveloppen gebruikt is of deze gewatteerd moeten zijn of niet. Met gewatteerd bedoelen we enveloppen met bubbelplastic. Ook wel bubbel envelop of luchtkussen envelop genoemd.

Verzendenveloppen bubbel zijn veiliger, maar stevige enveloppen zijn goedkoper en vaak sneller te verpakken. Enveloppen met bubbelplastic is niet nodig voor zachte goederen te verzenden, zoals een T-shirt of sokken. De extra bescherming is de extra kosten waard voor breekbare artikelen.

Drie materiaal opties bij enveloppen kopen

Bij enveloppen kopen heb je keuze uit drie materiaal opties. We nemen ze stuk voor stuk met je door.

Stevige kartonnen enveloppen

Stevige kartonnen enveloppen, ook bekend als massief kartonnen enveloppen, zijn geproduceerd uit duplexkarton en/of extra stevig papier. Het dikkere materiaal biedt extra bescherming ten opzichte van papieren enveloppen. Zo kan je bijvoorbeeld veilig foto’s, boekjes, catalogi en meer verzenden. Je hebt ook keuze in verschillende maten, waarbij de kartonnen enveloppen A4 en kartonnen enveloppen A5 de meest gangbare zijn.

Golfkartonnen envelop

Een golfkartonnen envelop is nog steviger doordat deze uit 3 papierlagen bestaan. Het binnenpapier en buitenpapier wordt met een golfkarton laag opgevuld. Hierdoor ontstaat er een buffer waardoor de golfkartonnen envelop nog méér bescherming biedt. Ze zijn 100% recyclebaar en vaak voorzien van uitbreidbare capaciteit. Omdat ze gemaakt zijn van sterk golfkarton zijn ze beter bestand tegen pletten en buigen.

Papieren bubbelenveloppen

Papieren bubbelenveloppen is een plasticvrij en biologisch afbreekbaar alternatief voor bubbelplastic enveloppen. Ze bieden dezelfde demping, maar gebruiken meer materiaal en zijn dus iets duurder dan de andere twee genoemde opties.

Kartonnen dozen voor verzending

verpakkingsmateriaal

Wanneer kies je voor kartonnen dozen voor de verzending van je waardevolle producten? Hoewel enveloppen vele voordelen hebben, zijn ze eenvoudigweg geen optie voor bijzonder grote of zware pakketten. In de volgende situaties zijn standaard kartonnen dozen nodig, zoals de Amerikaanse vouwdozen.

• Bij het kiezen van een verzenddoos voor een bestelling is het eerste waar je aan moet denken de grootte. Je wilt niet dat de verzenddoos te groot is, want dat zou het product kunnen beschadigen als het tijdens het transport gaat schuiven. Klanten ergeren zich ook aan het afval. Veel consumenten hechten waarde aan duurzaam en verantwoord gebruik van verpakkingsmateriaal.

• Je wilt ook niet dat de kartonnen dozen te klein zijn. De producten hebben bovendien ook beschermingsmateriaal nodig voor tijdens het transport. Denk hierbij aan noppenfolie of papieren opvulmateriaal. Een andere reden om je dozen klein te houden is dat veel verzendbedrijven, zoals UPS en PostNL, beperkingen hebben voor de afmetingen. Bovendien betaal je voor een grote verzenddoos meer aan portokosten dan een kleine kartonnen doos.

Standaard kartonnen verzenddozen

Bij verzenddozen heb je in de meeste gevallen met een ruimte van zo’n 50 mm aan alle zijden voldoende. Extra bescherming is nodig voor breekbare producten. Hiervoor kan je de volgende opvulmaterialen gebruiken:

Opvulpapier: Een van de meest kosteneffectieve manieren om lege ruimte af te dekken en producten in verzenddozen veilig te stellen is met opvulpapier. Golfkarton opvulmateriaal is de meest milieuvriendelijke optie voor opvulmateriaal bij kartonnen verzenddozen.

Bubbelfolie: Deze met lucht gevulde plastic verpakkingsmaterialen bieden bescherming zonder veel gewicht toe te voegen. Echter wordt plastic voor eenmalig gebruik vaak niet gerecycled en kan schadelijk zijn voor het milieu en je reputatie bij je klant.

Opvulmateriaal van schuim: Schuimkussentjes zijn vaak nodig voor zware voorwerpen te beschermen. Maar ook hier zit een nadeel aan, dat het soms vervelend is voor de consument om weg te gooien. Ook zijn ze niet heel milieuvriendelijk.

Amerikaanse vouwdozen

Verder zijn de meest voorkomende materialen voor verzenddozen gemaakt van golfkarton. De Amerikaanse vouwdoos heeft vier flappen aan de boven- en onderzijde en wordt wereldwijd het meest gebruikt voor verzending van producten via pakketpost. Ze zijn zowel stevig als licht in gewicht. Deze kartonnen verzenddozen zijn in allerlei vormen en maten verkrijgbaar bij Easypack Verpakkingen.

Andere voordelen van kartonnen verzenddozen zijn:

 • Recyclebaar
 • Stapelbaar
 • Geen scherpe randen
  .

Met deze voordelen is het opslaan van verzenddozen een fluitje van cent, want ze worden plat geleverd. Heb je een doos nodig voor een bestelling? Dan heb je deze snel in elkaar gezet.

Bekijk ons complete assortiment kartonnen enveloppen en verzenddozen. Verzenddoos en verpakkingsmateriaal webshop kopen doe je bij het vertrouwde adres van de groothandel verpakkingsmateriaal Easypack. Vergeet ook niet de paklijst enveloppen te kopen, voor een goede bescherming van de pakbon, factuur of andere papieren documenten.

Enveloppen bestellen bij Easypack

Enveloppen bestellen kan eenvoudig en snel online bij Easypack. Als ook al het andere verpakkingsmateriaal. Ten slotte moet je een verpakking kiezen die zowel kosteneffectief als veilig is bij het afleveren van je goederen bij je klant. Maak daarom de juiste keuze voor kartonnen enveloppen of kartonnen dozen.

Heb je hulp nodig bij het maken van deze keuze of wil je meer informatie ontvangen over kartonnen producten? Neem dan zeker eens contact op met groothandel verpakkingsmateriaal Easypack. We helpen je graag op weg bij het maken van de beste keuze voor enveloppen bestellen en verzenddozen kopen.

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over verzenddozen, labels, verzendzakken of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren, online winkels en bedrijven. Zoals de 4 redenen waarom enveloppen belangrijk zijn.

Kartonnen enveloppen of dozen kiezen?