Luchtkusssen enveloppen versus dozen

Wat je moet weten over luchtkussen enveloppen vs dozen

Kies je voor luchtkussen enveloppen of dozen? Voor e-commerce bedrijven is verpakking een aanzienlijke kostenpost. Daardoor kunnen de keuzes die je maakt, over het verpakkingsmateriaal, een grote invloed hebben op de winstgevendheid. Twee populaire opties zijn luchtkussen enveloppen en kartonnen dozen. Welke is de beste keuze voor je bedrijf? Dat hangt van een aantal factoren af.

Luchtkussen enveloppen versus verzenddozen: de voor- en nadelen

Luchtkussen enveloppen

Om te beslissen of je meer rendement haalt uit luchtkussen enveloppen of verzenddozen bij het verzenden van je producten, moet je eerst de voor- en nadelen van elk bekijken. Van daaruit kun je bepalen welke kenmerken de grootste invloed op je verzendproces hebben en vervolgens je keuze maken.

Maar voor je beslist welke vorm bij je specifieke behoefte past, moet je alvorens nagaan wat je in de eerste plaats verzendt. Als je merkt dat je bedrijf meer textiel verzendt, dan is de keuze voor een verzendzak of luchtkussen envelop een slimme en logische. Verzend je daarentegen breekbare goederen? Dan is de keuze voor verzenddozen met de juiste interne opvulling van de lege ruimte (met bubbelfolie bijvoorbeeld) van doorslaggevend belang. Voor zowel de ervaring van de klant als de kans van slagen dat je de volgende aankoop van deze klant binnenhaalt.

Voordelen van een bubbel envelop

Luchtkussen envelop wordt ook wel een bubbel envelop genoemd. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een bubbel envelop?

 • Lichtgewicht: Dit betekent dat over het algemeen lagere verzendkosten.
 • Brievenbuspost: De kleinere formaten enveloppen met bubbels zijn ideaal voor het verzenden van producten als brievenbuspost. Voordeel is dat de ontvanger niet thuis hoeft te zijn om luchtkussen enveloppen in ontvangst te nemen. En de verzendkosten lager zijn dan bij een verzenddoos.
 • Goedkoop: Bubbel envelop is meestal scherp geprijsd.
 • Geproduceerd met ingebouwde artikelbescherming: Omdat de envelop van binnen luchtkussenfolie bevat, heeft dit verzendmateriaal geen extra structurele bescherming nodig tijdens de verzending.
 • Snelheid van verpakken: In een sector die op elke seconde rekent om zo veel mogelijk pakketten te verzenden, is een bubbel envelop snel ingepakt en dichtgemaakt met de zelfklevende strip. Luchtkussen enveloppen zijn snel gereed voor verzending.
 • Klein: Luchtkussen enveloppen nemen minder ruimte in bij de vervoerder, wat kostenbesparend werkt. Bovendien nemen ze ook minder plaats in je magazijn in.

Nadelen bubble enveloppen

Zoals alle soorten verpakkingsmaterialen hebben ook bubble enveloppen nadelen. Wat zijn de nadelen van een bubble envelop?

 • Vatbaar voor platdrukken: Hoewel de bubbels binnenin de luchtkussen enveloppen een zekere bescherming bieden aan het product, kunnen bubble enveloppen en de inhoud geplet worden als ze onder een zware doos terechtkomen. Of bekneld raken tussen grote verzenddozen.
 • Gemakkelijk gescheurd of geperforeerd: De vulling verhindert niet dat luchtkussen enveloppen scheuren of doorboord worden, waardoor de inhoud kan beschadigen. Luchtkussen enveloppen bieden ook weinig bescherming tegen vloeistoffen.
 • Niet geschikt voor grote voorwerpen. Hoewel je vrij grote luchtkussen enveloppen kunt kopen (37×48 cm), zijn er nog altijd veel producten die te groot zijn voor een bubble envelop formaat.
 • Niet ontworpen om zware voorwerpen te verwerken: Luchtkussen enveloppen die zware voorwerpen bevatten zijn vatbaarder voor scheuren.
 • Best geschikt bij verzending van één voorwerp tegelijk: Meer dan één voorwerp in een bubbeltjesenvelop verzenden, verhoogt het risico dat een product beschadigd raakt. Het beste is om een enkel product per luchtkussen envelop te gebruiken.

Voordelen kartonnen verzenddozen

Amerikaanse vouwdozen

Kartonnen verzenddozen gebruiken als verpakkingsmateriaal heeft voordelen en ook nadelen. We zetten eerst de voordelen van kartonnen verzenddozen op een rij.

 • Zijn sterk: Vooral dozen van golfkarton zijn erg stevig.
 • Ontworpen om zware voorwerpen in te verpakken: Vooral wanneer ze verzegeld zijn met door water geactiveerd plakband, kunnen kartonnen verzenddozen gebruikt worden om zwaardere producten veilig te verzenden. Zoals auto-onderdelen.
 • Herbruikbaar en recyclebaar: Golfkartonnen dozen kunnen meerdere keren gebruikt en dan uiteindelijk gerecycleerd worden.
 • Verkrijgbaar in vele maten: Van heel klein tot heel groot, er is altijd een doos voor iedere verzendbehoefte.
 • Ideaal voor zendingen die meerdere artikelen bevatten: Met de juiste productbescherming en opvulling van de lege ruimte, kunnen veel producten in één verzenddoos verpakt en verzonden worden.

Nadelen verzenddoos

Ondanks genoemde voordelen, kent ook een verzenddoos nadelen.

 • Duurdere aanschafkosten: Kartonnen verzenddozen zijn duurder in de aanschaf dan luchtkussen enveloppen.
 • Hogere verzendkosten: De kosten voor verzending liggen voor een doos meestal hoger dan bij een bubbeltjesenvelop. Dit is vooral het geval wanneer dimensionale gewichtsprijzen worden gebruikt.
 • Opvulmateriaal benodigd: Om ervoor te zorgen dat goederen beschermd tijdens het transport, moet je opvulmateriaal gebruiken om de lege ruimtes op te vullen. Denk hierbij aan opvulchips, luchtkussenzakjes of golfkarton. Opvulmateriaal zorgt ervoor dat de goederen in de doos beter op de pek blijven tijdens de verzending. Ook worden schokken en stoten opgevangen wat beschadiging voorkomt.
 • Nemen meer ruimte in: Kartonnen dozen zijn vormvast, omvangrijker en nemen meer opbergruimte in beslag dan luchtkussen enveloppen.

Kies verstandig het juiste verpakkingsmateriaal

Er zijn veel gevallen waarin, ofwel een luchtkussen envelop ofwel een kartonnen doos even goed werkt. Maar in andere gevallen is het overduidelijk welk verpakkingsmateriaal je moet kiezen. Neem de tijd om deze beslissing te nemen, want op de lange duur zal dit zeker lonend zijn. Denk bij je beoordeling ook aan de kosten van het behandelen van retourzendingen. En het geven van terugbetalingen als de koopwaar beschadigd is.

In situaties die om een doos vragen, is stevig tape vaak de juiste keuze om de doos mee te sluiten. Sterk, UV-bestendig en goed hechtend. Verpakkingstape biedt de functionaliteit die webshops nodig hebben en zorgt voor professionele uitstraling.

luchtkussen envelop

Evenzo, in situaties waar verzendzakken of luchtkussen enveloppen de juiste keuze zijn, is het vinden van een betrouwbare leverancier van goed ontworpen en veilig verzendmateriaal van kritiek belang. Het gebruik neemt dagelijks toe en je bedrijf kan het zich niet veroorloven vertraagd te worden of te stagneren door gebrek aan verpakkingsmateriaal.

Daarom kan je bouwen op groothandel verpakkingsmateriaal Easypack. Want als je voor 17.00 uur je bestelling plaatst, dan worden je luchtkussen enveloppen of ander verpakkingsmateriaal nog dezelfde werkdag verzonden. Wij leveren aan zowel bedrijven, webshops en particulieren.

Meer informatie over luchtkussen enveloppen van Easypack

Om meer te weten te komen over ons verpakkingsmateriaal, zoals de luchtkussen enveloppen,brievenbusdoosverzendkokerverzendzakken, bubbelfolietape dispenserbubbelenvelop en een postdoos, neem daarvoor contact op met Easypack Verpakkingen op een moment wanneer het je uitkomt.

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over luchtkussen enveloppen, Foodsaver zakken, labels, etiketten of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijft het team van Easypack nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren en bedrijven. Lees bijvoorbeeld ons blog Bescherm je producten met opvulmateriaal, waarin we de verschillende soorten opvulmaterialen doornemen. 

Luchtkusssen enveloppen versus dozen