Voordelen en nadelen kartonnen dozen

Gebruik van kartonnen dozen voor verzending

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van kartonnen dozen voor verzending? Of je nu een bedrijf begint of een nieuw aanbod aan je productlijn toevoegt, het is belangrijk na te denken over hoe je artikelen voor verzending verpakt. Vooral het soort karton dat je gebruikt is van cruciaal belang. Veel webshops kiezen kartonnen dozen, maar zijn die wel geschikt voor je behoeften?

Voordelen en nadelen van kartonnen verzenddozen

kartonnen dozen

Voor je een aankoop doet, is het belangrijk om de voor- en nadelen van kartonnen verzenddozen vanuit vele perspectieven te bekijken. Groothandel verpakkingsmateriaal Easypack behandelt enkele van de belangrijkste kenmerken van deze verzendmaterialen. Als ook wat de voor- en nadelen zijn voor het kiezen voor karton.

Duurzaamheid kartonnen doos

Verzenddozen moeten de ontberingen overleven van de transportkanalen die je gebruikt. Hoe meet een kartonnen doos zich daarbij?

Voordelen:

 • Karton, en dan speciaal golfkarton, is uitstekend sterk.
 • Kartonnen doos heeft een goede verhouding sterkte versus gewicht.
 • Amerikaanse vouwdoos enkele golf of dubbele golf doen hun werk uitstekend door de inhoud te beschermen tegen beschadiging in de transportstroom.
 • Kartonnen dozen kunnen door de ontvangers opnieuw gebruikt worden.

Nadelen:

 • Niet voor extreem zware voorwerpen. Als het verkeerde kartonformaat of onvoldoende opvullingsmateriaal gebruikt wordt, zijn kartonnen dozen niet doeltreffend bij zwaardere voorwerpen.
 • Kunnen onder druk vervormen. Ondanks zijn stevigheid kan karton onder sommige omstandigheden verdrukt, ingedeukt of anderszins beschadigd worden.
 • Niet weersbestendig. Karton is niet bestand tegen bepaalde weersomstandigheden zoals regen of sneeuw.

Kosten Amerikaanse vouwdoos

Amerikaanse vouwdozen

Een Amerikaanse vouwdoos is de meest gebruikte kartonnen doos die je maar kunt bedenken. Deze doos is gemaakt van enkelgolf of dubbelgolf karton. De Amerikaanse vouwdoos is voorzien van vier kleppen aan de bovenzijde. Je kunt de verpakkingsdozen eenvoudig dichtvouwen en afsluiten met tape. De vraag is of karton kosteneffectief is? Dit is een belangrijke overweging voor je keuze van het beste verpakkingsmateriaal.

Voordelen:

 • Gemakkelijke opslag: Kartonnen verzenddozen kunnen plat opgeslagen worden en naar behoefte gevouwen worden. Dit drukt opslagkosten.
 • Duurzame hulpbron: Amerikaanse vouwdozen zijn gemaakt van hernieuwbaar materiaal, wat de milieukosten minimaliseert.
 • Dozen van karton kunnen gerecycleerd worden, waardoor ze een ‘tweede leven’ krijgen. Dit kan de angel er ietwat uithalen als een doos tijdens het inpakken beschadigd raakt en er daardoor een nieuwe gebruikt moet worden.

Nadelen:

 • Terugkerende behoefte: In tegenstelling tot herbruikbare/retourneerbare dozen zoals harde plastic verzenddozen, is de behoefte aan nieuwe kartonnen dozen voortdurend aanwezig.

Dozen in bulk kopen voor webshop

Het kopen van grote hoeveelheden dozen van karton kan handig en voordelig zijn voor een webshop.

Voordelen:

 • Kostenbesparing: Dozen van karton in bulk kopen kan je webshop geld besparen, omdat je profiteert van een bulkkorting.
 • Langdurige opslag: Zolang kartonnen dozen tegen water beschermd zijn, kunnen ze gedurende een lange periode bewaard worden.

Nadelen:

 • Investering vooraf: In bulk kopen betekent vooraf meer betalen om van het voordeel op lange termijn te genieten.
 • Opslagruimte: Om het voordeel te hebben van het kopen van grote hoeveelheden kartonnen dozen, moet je de ruimte hebben om de dozen op te slaan.

Oplossingen voor verzenddozen sluiten

Hoe ga je de verzenddozen sluiten? Je doet er verstandig aan om de mogelijkheden te onderzoeken voor je een aankoop doet. Groothandel kartonnen dozen Easypack kan je hier overigens ook in adviseren.

Voordelen:

 • Veel alternatieven: Kartonnen dozen kunnen op vele manieren gesloten worden, o.a. met nietjes, lijm, en verpakkingstape.
 • Nat plakband verzegelt superieur: Gegomd papiertape is één van de meest effectieve sluitingen voor kartonnen dozen. Nat plakband creëert een sterke, veilige verzegeling met kartonnen dozen die ideaal is voor e-commerce. Daarom maken elk jaar veel bedrijven de overstap naar gompapiertape.
 • Acryl verpakkingstape: PP tape met acryllijm is één van de meest populaire, duurzame en economische tapes voor het sluiten van Amerikaanse vouwdozen. De lage prijs en ruimte toepassingsmogelijkheden maken acryl verpakkingstape zeer gewild bij webshops.

Nadelen:

 • Apparaat nodig: Gewoonlijk is er een apparaat nodig om kartonnen dozen goed te sluiten met tape. Dit kan een tapepistool of een tape dispenser zijn. Het voordeel van een tape dispenser is dan wel weer dat het efficiënt en effectief werkt, wat je dus tijd scheelt met het inpakken en verzenden van kartonnen dozen.

Zorgvuldig nadenken of kartonnen dozen loont

kartonnen dozen

Uiteindelijk loont het om wat tijd te besteden aan het overwegen van de voor- en nadelen van het gebruik van kartonnen dozen. Je krijgt het soort doos dat ideaal is voor jouw wensen en behoeften. Waarna jij je verder kunt focussen op jouw webshop en de verkopen. Met in je achterhoofd dat je de beste verzenddozen hebt gekozen.

Als je vragen hebt over onze Easypack Verpakkingen producten en hoe ons verpakkingsmateriaal je kan helpen jouw verzendoperatie te verbeteren, staan we klaar om je te helpen. Neem contact met ons op wanneer het je uitkomt.

Kartonnen dozen bestellen bij Easypack

Kartonnen dozen bestellen doe je eenvoudig en snel bij groothandel verpakkingsmateriaal Easypack. Indien je voor 17.00 uur je bestelling online plaatst, dan wordt je verzendmateriaal nog dezelfde werkdag verzonden.

Wil je meer weten over kartonnen dozen bestellen, zoals de dubbele golf verzenddozen, de genoemde Amerikaanse vouwdoos, verzendkokers of postdozen? Neem dan eens contact op met Easypack, de specialist in verzenddozen en verpakkingsmaterialen. Bij Easypack Verpakkingen kan je alle soorten kartonnen dozen bestellen in de online winkel. Van goedkope verzenddozen tot grote verzenddozen en Amerikaanse vouwdoos dubbele golf.

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over postdozen, labels, verzendzakken, enveloppen, verpakkingstape dispenser of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren en bedrijven. Zoals ons blog over Brievenbusdoos is de goedkope verpakking.

Voordelen en nadelen kartonnen dozen