Welke soorten verpakkingstape zijn er?

Verschillende soorten verpakkingstape

Verpakkingstape is een essentieel onderdeel voor het inpakken en verzenden van verzenddozen. Net zoals de etikettering ook belangrijk is. Anders bekend als plakband, is verpakkingstape elke drukgevoelige tape die je kunt gebruiken voor het sluiten van dozen, verzenddozen en andere pakketten. Omdat verpakkingstape een breed scala bestrijkt, zullen bepaalde soorten in wisselende omstandigheden beter presteren dan andere. Talrijke variabelen kunnen van tape tot tape veranderen, dus moet je verpakkingstape kiezen die op het beoogde gebruik is afgestemd. Welke soorten verpakkingstape zijn er?

Welke soorten verpakkingstape zijn er?

Uitleg over de diverse soorten verpakkingstapes

Kies een verpakkingstape met eigenschappen die bij je zakelijke behoeften passen. Van inpaktape tot sterke tape. De juiste tape voor de job helpt je de productiviteit op te voeren en je verpakkingen superieur te beschermen.

Voordat we overgaan op de soorten verpakkingstapes is het belangrijk om te weten dat de tape uit twee componenten is opgebouwd, namelijk de drager en een lijmlaag. Als drager kan papier, PP (Polypropyleen) of PVC (Polyvinylchloride) gebruikt worden. De kleeflaag is van synthetisch rubber, natuurlijk rubber of acryllijm.

Laten we eens kijken naar de soorten verpakkingstapes die er zijn, waarbij we alvast vermelden dat de eerste twee echte tapes zijn die veelvuldig door webshops gebruikt worden.

1 – Acryl verpakkingstape

Acryl verpakkingstape (PP tape met acryllijm) is een van de meest populaire, duurzame en economische tapes voor het sluiten van verzenddozen. Met dit plakband hecht de doorzichtige kleefstof zich onmiddellijk aan kartonnen dozen. Acryl verpakkingstape is bovendien bestand tegen een groot temperatuurbereik.

De hechting kan zelfs standhouden bij hoge luchtvochtigheid, direct zonlicht en ruwe omgevingen. Dozen in pakhuizen, garages en opslagplaatsen profiteren van de blijvende oppervlaktehechting van de tape. PP tape met acryllijm (op waterbasis) blijft transparant en vergeelt niet. Dit plakband is het populairst door de lage prijs en ruime toepassingsmogelijkheden. Tegen een voordelige prijs verkrijgbaar bij Easypack Verpakkingen.

2 – Solvent PVC tape met natuurlijk rubberlijm

De fijnste kwaliteit en levensduur biedt PVC tape met natuurrubber kleefstof (solvent). Het heeft een grotere elasticiteit dan PP tape. Dit verpakkingstape is een plezier om mee te werken, omdat het absoluut zacht afrolt van de tape dispenser. Het is ook met de hand scheurbaar. PVC plakband is tevens uitstekend geschikt om te bedrukken. PVC verpakkingstape is aan te bevelen voor een goede hechting in een niet al te koude ruimte. En is bovendien tegen een scherpe prijs verkrijgbaar bij Easypack.

3 – Hotmelt PP tape: PP-tape met synthetische rubberlijm

Hotmelt tape is PP-tape met synthetische rubberlijm en is één van de meest flexibele en betrouwbare tapes die er voor uiteenlopende toepassingen zijn. Deze verpakkingstapes bestaan uit drie lagen, waarbij de laag met kunsthars kleefstof zorgt voor een onmiddellijke hechting. Hotmelt verpakkingstape is één van de beste verzendtapes door zijn superieure treksterkte. De kleefstof zorgt ervoor dat je dozen verzegeld blijven tijdens de soms voortdurende druk van het vervoer.

4 – Solvent PP tape: PP-tape met natuurlijke rubberlijm

Doordat solventlijm een hoge kleefkracht heeft, wordt deze vaak buiten gebruikt. Zeer geschikt voor wanneer verpakkingen gedurende langere tijd gesloten moeten blijven, zoals bij opslag of in omgevingen waar vocht en stof aanwezig zijn. Temperatuur- en vochtigheidsschommelingen zijn geen probleem. De aanvankelijke kracht bij het aanbrengen zorgt voor een sterke hechting tussen de tape en de verpakking.

Natuurlijk rubber verpakkingstape houdt ook hechting met meer uitdagende materialen en oppervlakte gesteldheden. Gerecycleerde, ruwe, ultra-gladde, gecoate en zwaar geïnkte oppervlakken blijven zelfs in vuile of stoffige omgevingen stevig zitten. Hoge luchtvochtigheid en extreme temperaturen hebben weinig invloed op de hechting van de tape. De kleefstof van natuurlijk rubber is ook bestand tegen verwering, zout water, verdunde zuren en alkaliën. Solvent tape is ook ideaal voor gebruik in koelruimten.

5 – Solvent papiertape met natuurlijke rubberlijm

Als verpakkingstape gebruik je papiertape met een natuurlijk rubber kleefmiddel (solvent) om lichte tot middelzware kartonnen enveloppen en zakken te sluiten. Bestand tegen allerlei weersomstandigheden en vochtigheidsgraden.

6 – Hotmelt papiertape met synthetisch rubberlijm

Hotmelt papiertape is geschikt voor het sluiten van lichte tot middelzware kartonnen enveloppen en zakken. Verpakkingstape met een snelle aanhechting. Wil je dozen jarenlang opslaan welke dicht geplakt zijn met hotmelt papiertape, dan is deze tape daar niet geschikt voor. Ook is de lijm niet goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

7 – Nat plakband: gegomd papiertape

Nat plakband, oftewel gegomd papiertape is één van de meest effectieve sluitingen voor kartonnen dozen. Het is een bijzonder verpakkingstape, daar het plakband als het ware versmelt met de doos. Wanneer het door water geactiveerd wordt, dringt de kleefstof op basis van zetmeel in de kartonnen doos en vormt een permanente verbinding tussen de verpakking en het plakband. Als je het gegomd papier tape verwijdert, scheur je ook de doos open – een prima beveiliging voor mensen die een bewijs van knoeien willen.

De meeste gegomde papieren verpakkingstapes worden versterkt met een of meer glasvezel rasters die tussen het papier gelaagd zijn. Elk extra glasvezel raster maakt de tape moeilijker te scheuren. Gompapiertape met meerdere lagen glasvezelversterking kan meer gewicht dragen en extra veiligheid bieden. Bovendien zal de fraudebestendige verzegeling vochtgevoelige producten en zendingen beter beschermen dan andere verpakkingstapes.

Nat plakband is een zeer sterke tape. Eén strook gegomd papiertape is alles wat je nodig hebt om een stevige verzegeling te maken tegen extreme temperaturen, direct licht en hoge vochtigheid.

8- Filament tape

Filament tape is PP-tape met acryl-, solvent- of hotmeltbelijming met vezelversterking. Dit PP-tape is versterkt met glasvezelfilamenten en daardoor beter bestand tegen scheuren. Verhoogt bovendien de veiligheid bij het bundelen of sluiten van pakketten.

Terwijl gegomd papiertape de scheurweerstand kan verhogen door glasvezel rasters tussen het papier te leggen, gebruiken filament tapes glasvezelfilamenten die in de kleefstof ingebed zijn. De extra glasvezels versterken de stevigheid van de tape en voorkomen uitrekking, zodat je dozen bestand zijn tegen de intense druk tijdens het transport.

Hoe kies je het juiste verpakkingstape

Hoe kies je het juiste verpakkingstape?

Om de juiste verpakkingstape voor je bedrijf te vinden, moet je de volgende factoren in het oog houden:
– Gewicht van de verpakking
– Afmetingen van de verpakking
– Sterkte van de doos
– Waarde van de zending
– Stabiliteit van de zending
– Verzendmethode

Het is belangrijk op te merken dat zelfs verzendingsplakband van de hoogste kwaliteit de juiste aanbreng technieken vereist. Ook heb gebruik van een verpakkingstape dispenser maakt een groot verschil in snelheid en efficiency.

Beste verpakkingstape kopen

Het dichtplakken van verzenddozen lijkt in eerste instantie niet ingewikkeld. Toch stellen webshops vaak vragen over wat het beste verpakkingstape is of waarom het niet meer plakt. Wat een milieuvriendelijke tape is of hoe je verpakkingstape moet bewaren. Bij Easypack kan je terecht met je vragen en in de online shop kan je het beste verpakkingstape kopen. Zoals de genoemde tape PP acryl en tape dispensers.

Wil je meer weten over de soorten verpakkingstapes en verzenddozen? Neem dan eens contact op met Easypack, de specialist in verzenddozen en verpakkingsmaterialen. Bij Easypack Verpakking kan je alle soorten verzenddozen bestellen en het beste verpakkingstape kopen in de online winkel. 

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over verzenddozen, labels, tapes & dispensers, verzendzakken of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren en bedrijven. 

Welke soorten verpakkingstape zijn er?